Faitful place …

Faithful Places


… av Tana French ger intryck av att vara en deckare, men utvecklas efterhand till något annat. Eller kanske något mer. Frank Mackey har inte besökt sin familj eller barndomskvarter på tjugotvå år, inte sedan natten han skulle dra till London med Rosie. De var unga, bara nitton år, och skulle tillsammans skapa sig ett bättre liv. Men Rosie kom aldrig till platsen för deras avtalade möte, och Frank trodde att hon övergivit honom. Ensam begav han sig iväg, och först två decennier senare, när Rosies väska med biljetterna till färjan de skulle åkt med, hittas återvänder Frank. Han är nu polis, har en nioårig dotter och ett havererat äktenskap bakom sig. Han är fast besluten att besöket vid Faitful place, hans barndoms kvarter, skall bli kort, att han aldrig mer ska återvända. Men när även Rosies kropp hittas blir Frank mer och mer involverad i fallet.

Som deckare är den trög. Mycket trög. Men den har en annan dimension. Långsamt låter French oss förstå vilka kedjereaktioner en dålig uppväxtmiljö, svikna förhoppningar och missär kan ställa till med. Och att även ett löst mordfall kan ge en bister eftersmak.

 

Tyvärr når Tana French inte alls upp till samma nivå som på sin debutroman, Till Skogs. Det här känns bitvis onödigt långdraget, segt och oerhört detaljrikt. Ibland blir det gäspvarning.

Men där finns ett budskap och hon tecknar både trovärdiga och spännande personer.

 

BETYG: 3



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: