Alltför nära ...

Alltför nära


... är Linwood Barclays andra roman. Efter en mycket stark debut var mina förväntningar skyhöga – och kanske var det just därför de inte infriades.


I den här romanen handlar det om att vilja göra gott, men att misslyckas. Om att befinna sig på rätt ställe vid fel tillfälle. Eller tvärt om. Och att allt sällan är som det ser ut att vara.


Derek, 17 år, dröjer sig kvar i grannens hus när de åkt iväg på semester – allt för att ha någonstans att vara ifred med sin tjej. Men familjen kommer oväntat tillbaka och från sitt gömställe hör Derek tre skott avlossas. När han flyr från huset förstår han att hans bäste vän, liksom hans familj, är döda.


Polisen hittar inget motiv till brottet, inget vapen och inga ledtrådar. Och tanken att det kanske inte var rätt familj som blev dödad tränger sig allt mer på hos Derek och hans föräldrar. Men frågan kvarstår; varför?

 

Linwood skriver utmärkt. Berättarjaget, Dereks pappa, lämnar inga skrymslen av sitt inre dolda för läsaren. Inträngande, varmt och ibland omtumlande blir inblicken i en annan människa. Man förstår att livet ibland kan vara en mycket komplicerad historia. Och att allt inte blir alltid som man tänkt sig, vilket kan få förödande konsekvenser. Men den når tyvärr inte riktigt upp till debutromanen – Utan ett ord.

 

Det här är ingen bladvändare, men väl en mycket bra thriller.

 

BETYG: 4-