Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla…


och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla

… av Håkan Nesser kom ut redan 2002 och är en av de utmärkta fristående romaner som han presterat.

Precis som i "Kim Novak badade inte i Genesarets sjö" är huvudpersonen en ung man, nästan pojke faktiskt. Snart sjutton, som han själv skriver.


Det är sommar, det är svenskt sextiotal och i den lilla idyllen Kumla sker helt oväntat ett mord. Inte ett fint litet förgiftningsmord, utan ett brutalt dito där den mördades huvud hittas på nattduksbordet, medan själva kroppen ligger kvar i sin säng. Instucken i luftsrupen hittar man ett märkligt meddelande. Ett schackdrag, som verkar helt utan mening.


Huvudpersonen dras allt mer in i händelserna, kanske inte minst för att det är just fadern till hans hjärtas dam som är mördad.


Men han gör annat också. Mest vänder han torv. Hårt, slitsamt och hett. Men vad gör man inte för lite pengar som sedan kan omvandlas till nya vinylskivor med engelsk popmusik? Menar huvudpersonen.


Nesser när han är som nästan bäst. Språket briljant, formuleringarna så mitt i prick. Han har lyckats fånga tiden, sextiotalet, in i minsta Amazon. Och den långhårige huvudpersonen, som tillsammans med kompisen kämpar för att äntligen bli man, är både gediget tecknad och en trevlig bekantskap.


Har du inte redan läst den. Passa på innan biblioteken rensat ut alla sina exemplar!

 

Betyg: 5-