Strindberg stjärna…

… av Jan Wallentin är ytterligare en bok i raden där författaren verkar ha inspirerats av Dan Brown.


Här handlar det om att med hjälp av ett kors och en stjärna nå jordens inre, ett förmodat dödsrike. S A Andrées misslyckade nordpolsexpedition är grunden för berättelsen och den drogberoende historikern Don Titelman är en av de centrala figurerna. Tillsammans med advokaten Eva flyr de från såväl Säpo som en tysk stiftelse, sedan Don misstänkts för mordet på Erik Hall. Och det är med Erik hela historien börjar, det är han som hittar den döde mannen, långt nere i en vattenfylld gruva.


Inledningen förde direkt tankarna till ”Järngreppet” av Aino Trosell. Ett dykaräventyr i Falukoppargruvas övergivna och vattenfyllda gångar. Och naturligtvis hittar dykaren ett lik. Liket ser ut att bara ha legat i vattnet en mycket kort tid – men det luktar falu rödfärg, och så kommer man in på sägnen om Fet-Mats, pojken som försvann i slutet på 1600-talet och dök upp fyrtio år senare, i skick som ny. Förutom att han var död.


Så här långt håller boken måttet, känns påläst och man förväntar sig något av historien. Men när författaren börjar svamla om att håret på Fet-Mats växt, och fortsatte växa ända in påi 1900-talet, ja då tappade boken oerhört.


Författaren spinner vidare på mystiken. En av huvudpersonerna förmår att läsa tankar – och även här brister Wallentin i sin förmåga att gestalta trovärdiga människor. Ett femårigt barn övertygar inte sina föräldrar om att de har övernaturliga gåvor - de tar dem för naturliga.


Språkligt finns också en del övrigt att önska. En övergödsling av hade när författaren låter personerna blicka tillbaka gör läsningen staplig. Dessutom mycket berättande istället för visande gör texten långtråkig och ett hattande mellan perspektiv ger förvirring. Oftast berättas historien ur Dons perspektiv, men då och då plockar författaren in andra på ett sådant sätt att man som läsare studsar till.


”Strindbergs stjärna” kunde ha blivit en bra actionroman, iden var bra, men blev bara en medioker historia som aldrig grep tag i mig. Pulsen gick inte upp, och jag mer eller mindre tvingade mig vidare för att få veta hur författaren tänkt sig slutet. En ganska klen debut – en bok som redan sålts till 16 länder.


Jag hoppas att andra inte ska bli lika besvikna som jag blev.

 

BETYG: 2