Pansarhjärta…

Pansarhjärta

… av Jo Nesbö är den sista i raden av böckerna om den livströtte polisen Harry Hole.


Den här gången hittar man honom i Hongkong, dit Kaja Solness vid Oslopolisen skickas för att hämta hem Harry. Han är den ende som har erfarenhet av seriemördare, och två dödsfall med inslag som liknar varandra får polisen att misstänka seriemord. Endast det faktum att Harrys far är döende får honom att följa med tillbaka.

En invecklad intrig för oss från Oslo upp i fjällvärden och sedan en tur ned till Kongo. En raffinerad avrättningsmetod med rötter i landet och en affärsman med rötter i de norska fjällen. En kvinnlig politiker och en hora från Bonn. Vad har allt detta gemensamt?


I mitten av boken tror man att fallet är löst, men detta är bara upptakten till le grand finale. Man tror att man vet hur allt hänger ihop, och åker på överraskning efter överraskning.

Och spänning saknas inte heller.


Det som är roligt med Nesbö är att han utvecklas som författare. Hans två första deckare om Harry Hole kändes platta och en aning ointressanta. Han lät oss inte komma nära Harry, han kändes slätstruken i sin självdestruktivitet. Men nu får vi känna en kaxig sate som visserligen är trött på livet men har attityd. Harry lever, trots att det för honom kvittar lika, och han är en tvetydig bekantskap. Dock med attityd.


För den som söker en spännande bok är den ett bra val. För den som vill känna personerna i boken går den an. Det finns bättre, liksom sämre. Men sammantaget ger den en bra läsupplevelse. Sex hundra sidor som man ogärna släpper!


 

BETYG: 4Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: