Död joker...

Död joker

skrevs redan 2000 av Anne Holt, en av de norska deckardrottningarna.

Chefsåklagarens hustru hittas död i parets vardagrum. Mannen, som inte anmält dödsfallet förrän en dryg timme efter mordet, hittas apatisk och blodig i vardagsrummet med ett samurajsvärd, det svärd som använts för att halshugga hustrun.
Mannen häktas mot sitt nekande och namnger mördaren. Men hur ska han bli trodd, när mördaren troligtvis begick självmord ett par dagar tidigare?

Intrigen börjar bra, spretar mot mitten - kanske för att öka förvirringen - men tar ihop någorlunda mot slutet. Inga lösa trådar, men somligt kändes lite krystat. Men inte värre än att man kunde godta förklaringarna.

Kriminalkommissarie Hanne Wilhemsen har fått några "amerikanska attribut" - kärv, egensinnig och effektiv. Och naturligtvis med ett nära nog sjätte sinne när det gäller sant och falskt.

Till bokens plus hör sidohandlingarna. Det är inte bara mord och rafflande jakter. Polis, åklagare med flera har ett privatliv och det är Annes starkare sida, det som lyfter den här över en helt medelmåttig och halvtrist deckare.

Språket är utan anmärkningar, men inte heller anmärkningsvärt. Det håller, berättartekninken håller och man måste läsa vidare för att få gåtans lösning.

Men knappast men bok man minns en vecka senare.


BETYG: 4-