Frälsaren …

Frälsaren


… av Jo Nesbö är hans sjätte bok om Harry Hole, polisen med bristande social kompetens. Harry som går sina egna vägar – och ibland skipar sin egen rättvisa. Bra eller dåligt? Frågor man som läsare ställer sig, vilket troligtvis också är Nesbös avsikt.


Den här gången handlar det om Frälsningsarmén, yrkesmördare från Balkan och en våldtäkt för tolv år sedan.


En frälsningssoldat dödas på öppen gata och vi får veta att det är yrkesmördarens allra sista jobb. Sedan ska han åka hem, bygga upp ett nytt liv ur spilorna av sitt gamla. Men flyget tillbaka försenas på grund av vädret, och på när mördaren ser nyheterna inser han att han har skjutit fel man. Och ett avtal är ett avtal. Så börjar jakten på den mördades bror, det verkliga offret.


Harry har varit nykter i ett halvår, men faller åter igenom. Han saknar en gammal kärlek och hans liv är lika tilltrasslat som vanligt, och hans demoner jobbar på. Medan Harry sköter det mesta med sin intuition. ”Den egensinnige polisen” – han som lyckas mot sina överordnades viljor – känns i vissa stycken som en utsliten klyscha. Men det funkar. Och Harry går sin egen väg, och fäller sina egna domar. I bokform fungerar det – men jag hoppas att det inte är så här det går till IRL!

 

Nesbö växer med sina böcker. Särskilt växer hans personer. I Frälsaren växlar han perspektiv mellan mördare, Harry, offer och andra inblandade på ett mycket väl fungerade sätt. Faktiskt en av bokens styrkor.

 

Sammantaget blir det en spännande bok, kanske inte en bladvändare, men 500 sidor som man gärna återvänder till. Däremot är nog hela historien bortglömd om en vecka – som det brukar vara med böcker i den här genren.

 

BETYG: 4-

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: