Hjälp, vem är jag? …

Hjälp, vem är jag?: Anteckningar från en terapi


… undrar Carolinge af Ugglas i sin lite annorlunda självbiografi. Eller så är det inte alls en biografi, utan en bok om att det alltid finns hopp och man visst kan ta kontroll över sitt liv,  hitta sin egen kraft och blicka framåt.

 

I förordet berättar Caroline att hon 2006 blev kontaktad av ett stort bokförlag som undrade om hon ville skriva en bok. Hon bad att få tänka på saken, vilket hon gjorde rätt länge.

 ”Men vad skulle den handla om? Ska man göra anspråk på människors uppmärksamhet måste man ha något speciellt att komma med, något unikt och eget”, skriver hon. Och resultatet är inte helt mainstream.

 

I tretton avsnitt, sessioner, samtalar hon med psykologen och poeten Ulf Karl Olov Nilsson – UKON  – om sin barndom, sin släkt, sin ångest, sitt livs som artist, mamma och hustru. Minnen, goda och mindre goda, liksom värderingar och tankar kring livet och sin egen del i allt som hänt kring henne bildar stommen. Tankar och fria associationer – allt bygger upp en bild, ett svar på frågan i titeln.

 

Visst är det här ett nytt grepp, men i många stycken känns det rörigt, väldigt pratigt. Eller så är det just det som är styrkan i boken. Kanske ville inte Caroline framstå som strukturerad – då hade man missat en del av svaret på frågan.

 

Detta är öppenhjärtligt, hjärtligt i största allmänhet och intressant. Caroline bjuder på sig själv, tveklöst. Ibland kan jag känna att det blir lite väl utelämnande.

Det enda som stör läsningen är att jag ibland har svårt att avgöra om en replik är psykologens inpass, eller Carolines egna.

 

BETYG: 3+Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: