Det som ska sonas …

Det som ska sonas


… av Olle Lönnaeus är, precis som titeln antyder, en bok om skuld och vad skuld kan driva en människa till.

 

Vi får möta journalisten Konrad Jonsson som återvänder till Tomelilla efter att inte hälsat på under trettio års tid. När han återvänder har hans adoptivföräldrar just blivit mördade och det dröjer inte länge förrän Konrad misstänks för morden.


Konrads uppväxt hos sina adoptivföräldrar kantades av hat från deras biologiske son, som var betydligt äldre, och en längtan efter Konrads biologiska mamma som försvunnit under mystiska omständigheter. Men redan i mitten av sextiotalet, när hon försvann, var man avogt inställd till främlingar, och dit räknades Konrads mamma. Hon var Polska, och därför var vidare efterforskningar kring hennes försvinnande inte intressanta.


Konrad återknyter bekantskapen med sin enda vän från barndomen och tillsammans med hans syster bestämmer han sig för att ta reda på vad som hände hans mamma.

 

En stark debut. Olle skriver bra, låter oss komma nära Konrad, men även de andra personerna och de känns alla mycket genuina. Det är en annorlunda deckare med fokus på människor, främlingsfientlighet och relationer. Det är egentligen bara en detalj som stör.

När han beskriver hur den person som blir beskjuten kastas bakåt av kraften från kulan. En myt! Så fungerar det inte. Synd, för i övrigt känns boken genomarbetad och genuin.

 

BETYG: 4Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: