Främlingen i huset…

… av Sarah Waters, lät för mig som en spännande titel av en författare som jag aldrig läst något av tidigare.

 

Huvudpersonen, doktor Faraday, berättar här m ett märkligt år i sitt liv. Huset, som han känner redan från sin barndom, är kärnan i historien tillsammans med dess invånare. Andra världskrigets slut är just här och England står inför en omstrukturering. Godsets glastid är över och nu bor här bara godsherrens änka med sina två vuxna barn samt två tjänare.
Godset är på väg att förfalla, sonen krigsskadad och dottern den som försöker hålla allt på fötter. Doktor Faraday känner sig attraherad av såväl huset som dottern och blir allt mer involverad i huset och de märkliga händelser som tar sin början under en fest.


Som läkare försöker han hitta naturliga förklaringar, medan invånarna talar om någon okänd som bor i huset och vill dem illa.


Det är en tjock bok, och det dröjer innan något händer. Sedan händer det inte så senare heller, med andra ord: det går ganska trögt. Däremot är Waters en skicklig berättare, boken är lättläst och trevlig. Men hon tar lite för god tid på sig, är lite för omständlig för att det ska bli en riktigt bra bok. Inte heller slutet överraskar. Boken är ett stycke ur livet, inte överdrivet och inte heller särskilt spännande. Bara tragiskt, som det ofta kan vara.

 

BETYG: 3Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: