Norrlands svårmod ...

Norrlands svårmod : roman om ett försvinnande

... av Therése Söderlind är en ovanligt stark debutbok, en spänningsroman med många undertoner.

Här får vi möta Anna 23 år, men även Anna 7 år och 13 år, liksom hennes familj som utplånades vid älgjaktstid när Anna var 7 år. Det var då hennes äldsta bror försvann spårlöst och därmed satte igång en kedjereaktion i familjen. Kvar fanns till sist bara Anna, utan att ens vid 23 år fyllda ha en aning om vad som egentligen hände.


Bit för bit nystas historien upp, vi kommer oerhört nära Anna, ett barn, en ungdom och en ung kvinna som tagit skada av alla de törnar hon fått genom den här händelsen. Anna växer upp med sin moster och hennes familj, men hela tiden finns frågorna där och ända till sista bladet sitter man som läsare fylld med frågor och funderingar. Vad hände egentligen? Och vi får till sist svaret.

 

Som sagt: en ovanligt stark debut. Therése tecknar sina personer på ett trovärdigt sätt, människor med goda och mindre goda sidor, människor som gör så gott de kan men ändå misslyckas och människor som döljer sig bakom oantastliga fasader. Hon skriver om smärta i själen så man känner den själv och hon lyckas på ett i stort sett trovärdigt sätt knyta ihop historien.


På några punkter känner jag mig frågande, men jag ska inte avslöja vilka här. Dock, det är detaljer och hela läsupplevelsen blir mycket positiv. Det är en bok som biter sig fast, som dröjer sig kvar. Dessutom en bok som även yngre läsare kan ta till sig.


En bok jag kan rekommendera.

 

BETYG: 4+Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: